top of page

Waar komt de angst voor bevallen vandaan

Wanneer we jong zijn horen we alleen maar over horror verhalen. Misschien heeft je moeder vertelt hoe traumatisch jouw eigen geboorte was voor haar. Of je zit als 7-jarige met kerst aan tafel en hoort je tante praten over de ergste ervaring ooit, alsof ze een watermeloen moest uitpersen en helemaal openscheurde. Op TV zien we niets anders dan over gemedicaliseerde bevallingen; vrouwen op hun rug, met felle lichten, dokters, geschreeuw. Allemaal hulpeloos, alsof ze het niet zelf kunnen. Het is verschrikkelijk en pijnlijk afgebeeld.


Ik geloof ook dat de angst voor bevallen veel te maken heeft met de angst voor het onbekende, als het je eerste bevalling is, of de angst om de controle te verliezen, of wanneer je al een eerste negatieve ervaring hebt gehad; kan de angst heel groot zijn dat opnieuw dezelfde dingen zullen gebeuren.


Misschien zeg je regelmatig: ‘ugh, bevallen is zo pijnlijk, ik wil er eigenlijk niet eens aan denken dat ik dat moet doen, ik wil gewoon mijn baby ontmoeten.’


Ik was zelf altijd die persoon die tegen mijn vriendinnen zei: ‘ik wil mama worden, maar geef me alle drugs tijdens de bevalling!’


Het is niet onze schuld dat we hier bang voor zijn. Het zit zo diep in onze maatschappij en onze eigen geest verankerd, allemaal vanwege de tijd waarin we leven en de cultuur waarin we zijn opgebracht.


één ding dat je moet weten over hoe je brein werkt:

  • Je brein wilt je altijd weghouden van wat je pijn zou doen.

We overleefden vroeger door pijn aan iets te koppelen. Wanneer je een keer ziek bent geworden van vervallen eten, onthoudt je lichaam dat en nu kan je datzelfde soort eten zelfs niet meer ruiken. Het is de taak van je brein om je weg te houden van pijn en je lichaam zal daarop reageren.


Als je als kind alleen maar hoort dat bevallen super pijnlijk en verschrikkelijk is, dan nemen we die overtuigingen en maken het ons eigen. We geloven het, omdat we niet beter weten. Het kan zijn dat je je hele leven niet geconfronteerd wordt met deze onbewuste angst, tot het moment dat je zwanger wordt en wel moet. Je geniet niet van je zwangerschap vanwege de angst, of de weëen zijn gestart en je slaagt in paniek. Je lichaam spant zich volledig op en vertraagd het volledige proces. Wanneer je in angst leeft, is er geen ruimte voor mogelijkheden, voor oplossingen. Je wacht al op het volgende moment, gebaseerd op je verleden.Going with the flow tijdens de geboorte, maar zorg ervoor dat het jouw flow is


Going with the flow kan een goed plan lijken, maar dan geef je automatisch de touwtjes in handen van anderen.

Als je je niet voorbereidt, niet weet hoe geboorte werkt, als je je opties en rechten niet kent, geen geboorteplan hebt, beslissingen maakt uit angst, dan zal die flow waarschijnlijk bepaald worden door de zorgverleners. En hoewel er toch meer en meer respect komt voor de rechten van de vrouw rond de bevalling, komen er nog heel veel situaties voor waarin de keuzes van de vrouw niet gerespecteerd wordt.


Maar hoe zorg je voor je eigen flow?


Denk al eens na over de verschillende manieren waarop een bevalling kan lopen, dat jouw stem gehoord wordt. Want jij hebt keuzes en rechten! Jij bent de barende moeder: het kind komt uit JOUW lichaam.

Er is maar één iemand die weet hoe je wil bevallen en dat ben JIJ. Naar binnen keren en de antwoorden en kracht in jezelf vinden is een essentiële voorbereiding op de bevalling.


Het kan eng lijken om met zoveel meer bezig te moeten zijn dan alleen je kind op de wereld zetten, en dat is het ook. Daarom is het zo belangrijk om goed voor te bereiden tijdens je zwangerschap:

  • Kies de juiste mensen om je te ondersteunen bij de geboorte: een vroedvrouw, doula, geboortepartner, ...

  • identificeer je angsten en triggers

  • verhoog je zelfvertrouwen en het vertrouwen in je lichaam

  • leer over wat er met je lichaam gebeurt tijdens de bevalling


Hoe meer ontspannen je bent, hoe fijner de omgeving waarin je baby groeit, hoe makkelijker de beval hormonen straks kunnen stromen, hoe krachtiger de start van jouw moederschap.


Wat kan je doen om de angst voor bevallen te verminderen?

Bereid je alvast voor op een aangename zwangerschap en bevalling vanuit vertrouwen in plaats van angst met Rapid Transformational Therapy. Deze effectieve en snelle therapie kan je helpen de bron van je angst voor bevallen te ontdekken en om te zetten naar diep vertrouwen in je eigen lichaam.
7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page